Ga door naar hoofdcontent
NieuwsKinder-intensive care mede mogelijk gemaakt door Albert Schweitzer Publieksprijs

Kinder-intensive care mede mogelijk gemaakt door Albert Schweitzer Publieksprijs

Maandag 11 november 2024Afbeelding Kinder-intensive care mede mogelijk gemaakt door Albert Schweitzer Publieksprijs

Vorig jaar ontving tropenarts Koen Gelpke de Albert Schweitzer Publieksprijs, waarmee hij €2.500 won om zijn project ‘Iedere minuut telt’ in Tanzania te ondersteunen. Hoe staat het nu met dit project?

De meeste kinderen in Afrikaanse ziekenhuizen overlijden aan aandoeningen die relatief eenvoudig te behandelen zijn. Effectieve en betaalbare behandelingen zijn beschikbaar, maar komen vaak te laat door gebrek aan de juiste apparatuur en een tekort aan getraind personeel. Door middel van training, innovatieve technologie en verbetering van de faciliteiten wilde Koen het makkelijker maken voor het (overbelaste) personeel om patiënten de juiste zorg op het juiste moment en plaats te geven.

Afbeelding IMG_2497

De Pediatric Intensive Care Unit (PICU) is inmiddels gerealiseerd: een speciale afdeling voor ernstig zieke kinderen, waar zij nauwlettend worden gemonitord en de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Meer ruimte en betere zorg
Koen: ”De PICU is een ruimte op onze kinderafdeling waar de meest zieke kinderen worden opgenomen, zodat we extra goed toezicht kunnen houden. Vergeleken met de oude ruimte is deze een stuk schoner en aanzienlijk groter, waardoor we meer patiënten kunnen behandelen en onze verpleegkundigen een betere werkruimte hebben.” Er zijn inmiddels ETAT-trainingsdagen (opvang en behandeling van acuut zieke kinderen) georganiseerd (zie foto).

Verbeterde monitoring met nieuwe technologie
Ook zijn patiëntmonitors aangeschaft die vitale functies controleren en de verpleegkundigen waarschuwen als de conditie van een patiënt verslechtert of een interventie nodig is. Koen legt uit: ”Verpleegkundigen zijn onderbezet in het hele ziekenhuis, ook op de kinderafdeling. Met deze afdeling zorgen we ervoor dat de meest zieke kinderen continu onder toezicht staan, zonder dat de verpleegkundigen ieder kind handmatig hoeven te controleren. Hierdoor kunnen zij hun beperkte tijd besteden aan andere belangrijke taken, zoals het toedienen van medicatie of het starten van zuurstoftherapie.”

Doe mee en verander levens met de Albert Schweitzer Prijs 2025
Heb jij ook een mooi idee of project waarmee je het leven van kwetsbare groepen in Sub-Sahara Afrika kunt verbeteren? Schrijf je dan nu in voor de Albert Schweitzer Prijs 2025 en wie weet word jij de gezondheidspionier van het jaar!