Kleinschalige gezondheidsprojecten voor kwetsbare groepen

Ook in 2023 zetten wij ons in voor een betere gezondheid van kwetsbare groepen in Sub-Sahara Afrika. Wij geloven in de kracht van eenvoudige oplossingen geïnitieerd vanuit de samenleving zelf. We steunen daarom kleinschalige en praktische gezondheidsprojecten in afgelegen gebieden in landen als Burkina Faso, Malawi, Oeganda, Ghana, Kenia en Tanzania. Bedacht en uitgevoerd door Afrikaanse gezondheidspioniers en pioniers in Nederland samen met de mensen lokaal in de gemeenschappen. We treden hiermee in het voetspoor van gezondheidspionier dr. Albert Schweitzer, zijn werk en zijn motto ‘Eerbied voor het leven’.

Concreet, duurzaam en met impact

De projecten die wij steunen zijn concreet en gescreend op duurzaamheid. Wij zien erop toe dat bij elk project aandacht is voor training gericht op goed gebruik en onderhoud hiervan. De projecten hebben veel impact en hebben bewezen écht de gezondheid te verbeteren. Ze sluiten aan bij de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en zijn in te delen in de thema’s:

  • een gezonde leefomgeving
  • het verbeteren van gezondheidsvaardigheden
  • en het toegankelijker maken van gezondheidszorg

Voorbeelden gezondheidsprojecten

Uitbreiding van een therapiecentrum voor kinderen met een beperking, meisjes naar school met maandverband, sanitaire voorzieningen (veilige en schone wc’s, handwasgelegenheid), schoon water door een waterput met waterpomp of een kiosk in een dorp. Zonnepanelen voor een gezondheidscentrum en koelkasten voor het koel bewaren van vaccinaties voor kinderen. Schone en veilige latrines (wc’s) voor grootouders en watertanks als drinkwatervoorziening. Schoon koken voor schone longen, een echo-apparaat voor redden moeder en kind en inrichting van een echocentrum. En alles daar tussen in.

Gezondheidspioniers : bevlogen met een groot hart voor hun medemens

Een gezondheidspionier is iemand die bevlogen is om nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg te ontsluiten in Afrika, net zoals onze naamgever dr. Albert Schweitzer deed. Wij werken samen met Afrikaanse gezondheidspioniers en met pioniers in Nederland. Zij hebben een groot hart voor hun medemens en zetten zich met veel enthousiasme en gedrevenheid in voor een betere gezondheid en betere toekomst van kwetsbare groepen.

Afrikaanse gezondheidspioniers

Onze Afrikaanse pioniers staan dichtbij de lokale mensen in de gemeenschap. Zij zijn vaak geboren in hetzelfde dorp, of wonen, werken of leven in de directe omgeving. Met steun van de lokale bevolking bedenken ze gezondheidsprojecten en voeren deze ook samen met hen uit.

Gezondheidspioniers in Nederland

Jongeren in Nederland betrekken wij bij projecten in Afrika, het gedachtengoed van Albert Schweitzer en het mooie werk van de Afrikaanse gezondheidspioniers. Met de Albert Schweitzer Prijs stimuleren wij hen de Albert Schweitzer in zichzelf te ontdekken en ook gezondheidspioniers te worden. En in samenwerking met een Afrikaanse pionier of organisatie een gezondheidsproject te bedenken en uit te voeren.  

De Albert Schweitzer Prijs

Met de Albert Schweitzer Prijs maken jonge studenten en al werkende jong professionals in de medische en technische sector in Nederland kans de juryprijs ‘Gezondheidspionier van het jaar’ te winnen of de Albert Schweitzer Publieksprijs. Zij kunnen hiervoor eenvoudige, slimme en innovatieve ideeën indienen ter verbetering van de gezondheid in Afrika.

10 jarig jubileum

Al meer dan 10 jaar reiken wij de Albert Schweitzer Prijs uit. Vele pioniers uit Nederland hebben samen een Afrikaanse partner deze prijs gewonnen met bijzondere projecten. Op 28 mei 2022 vierden we samen met de winnaars van de afgelopen jaren het 10-jarig jubileum van de Albert Schweitzer Prijs. Lees meer.

Winnaars Albert Schweitzer Prijs: een overzicht

2022 Joost Binnerts en Jovine Okoth met hun project ‘Building bridges for broken bones‘ in Tanzania. Zij wonnen zowel de juryprijs als de publieksprijs. 2021 Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda in 2021. Zij bedachten een innovatieve aanpak voor verslaafde jongeren in Malawi.

Door Corona was er geen Albert Schweitzer Prijs in 2020. Maar wel in 2019 en de jaren daarvoor. Lees verder

Voor Afrika!

Met uw donatie investeren we in kleine, lokale gezondheidsinitiatieven in Afrika. Omdat we beseffen dat gezondheid je belangrijkste bezit is. U ook? Steun ons dan. Samen maken we het verschil. 

Nieuwsberichten

bestuurswijzigingen-1

Nieuwe voorzitter en penningmeester

Graag stellen we kort onze nieuwe voorzitter Miranda Rovers en penningmeester Alexander van Binsbergen voor. Beiden zijn afgelopen zomer gestart...
Senior woman teacher happy to see the completed reusable sanitary pad1

Meisjes naar school

De wens van onze gezondheidspionier Philly Muwanyi is vervuld. Hij wilde dat meisjes van de Buggya en Kayijja Primary school...
Zingende-meisjes-blindenschool-IMG_0713-scaled-1

Blik op de toekomst na fatale brand in blindenschool

Op 25 oktober 2022 werden we opgeschrikt door het nieuws van de brand op de Salama School voor Blinden in...

Projecten nieuws

IMG_6071

Inenten kinderen mogelijk door koelunits en zonnepanelen- Oeganda

In de rurale gebieden van Kissiflui en Norvisi (Ghana) met 7000 inwoners lijden kinderen aan ziekten die voorkomen kunnen worden...
1 meisjes voor schoolgebouw

Meisjes naar school – Oeganda

Veel meisjes in Oeganda gaan niet naar school of stoppen met school omdat ze ongesteld zijn. Ze hebben geen geld...
IMG_5111

Echocentrum redt moeder en kind – Ghana

Gezondheidspionier Kofi en zijn team willen een echocentrum in de gezondheidskliniek in Kissiflui in Ghana inrichten, waar zwangere vrouwen tijdig...