Ga door naar hoofdcontent
NieuwsMeisjes naar school

Meisjes naar school

Woensdag 3 januari 2024

De wens van onze gezondheidspionier Philly Muwanyi is vervuld. Hij wilde dat meisjes van de Buggya en Kayijja Primary school in het Masaka district in Oeganda ook naar school blijven tijdens hun menstruatie. Ook wilde hij het welzijn en de gezondheid van de meisjes verhogen. Afgelopen december hebben wij jullie steun gevraagd om deze wens te realiseren en inmiddels kunnen we melden dat het project met succes is afgerond.

Niet meer naar school

Meisjes in Oeganda zijn kwetsbaar en vrouwen worden achtergesteld. Onderwijs voor meisjes is noodzakelijk voor het verbeteren van hun positie en gezondheid en om de armoede te ontvluchten.
Doordat meisjes vaak geen geld hebben voor maandverband en doordat er geen veilige en schone toiletten zijn op school, blijven zij thuis tijdens hun menstruatie. Hierdoor missen zij gemiddeld 2 maanden onderwijs per jaar. Dit kan ervoor zorgen dat meisjes helemaal stoppen met school.

Herbruikbaar maandverband

Dankzij de giften die we hebben ontvangen konden er sanitaire voorzieningen worden gebouwd waardoor de meisjes nu beschikken over schone en veilige wc’s en handwasfaciliteiten. Er zijn naaimachines en materialen aangeschaft en er is een klein productiebedrijfje opgezet. De 500 meisjes die inmiddels getraind zijn in het maken van herbruikbaar maandverband produceren dit hier dagelijks na schooltijd.

Ook kregen de meisjes voorlichting over menstruatie hygiëne management (MHM). Als iedereen meer kennis heeft over menstruatie hygiëne management zal dat helpen om het taboe rondom menstruatie te doorbreken.

De resultaten op een rij:

  • 1.000 meisjes van verschillende plattelandsscholen gebruiken herbruikbaar maandverband
  • 1.000 meisjes gebruiken op 2 scholen vrouwvriendelijke toiletten
  • 500 meisjes zijn getraind in het maken van herbruikbaar maandverband en produceren dit na schooltijd
  • 500 meisjes hebben verbeterde toegang tot pijnverlichting dankzij nieuwe EHBO-boxen
  • Er zijn 200 uniformen over 2 scholen verdeeld zodat de meisjes van kleding kunnen wisselen als dat nodig is.