Ga door naar hoofdcontent
NieuwsStrenge Anti-lhbtiq-wet ingevoerd in Oeganda

Strenge Anti-lhbtiq-wet ingevoerd in Oeganda

Woensdag 3 januari 2024

President Museveni van Oeganda heeft ingestemd met nieuwe antihomowetgeving. De wet is één van de strengste ter wereld.

Met de invoering van de wet staat de doodstraf op homoseksuele handelingen voor mensen met hiv en kan tot 20 jaar gevangenisstraf worden opgelegd voor het ‘promoten’ van homoseksualiteit. Dat betekent ook dat seksuele voorlichting geven strafbaar wordt, net als het verstrekken van preventiemiddelen als condooms.

Standpunt NASF

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds betreurt deze wet/ ontwikkelingen in Oeganda ten zeerste.  Het NASF richt zich op het verbeteren van gezondheidsvaardigheden en toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen – juist voor de mensen die extra kwetsbaar zijn. Gezondheid is een mensenrecht. Seksuele oriëntatie mag niet bepalend zijn voor deze rechten. 

Daarom is het juist nu van belang om lokale gezondheidspioniers en grassroot organisaties in Oeganda (scholen, vrouwengroepen, gemeenschappen) actief te blijven steunen om bij te kunnen dragen aan een betere gezondheid voor iedereen.

Wat houdt de wet precies in?

De nieuwe anti-LHBTI-wet in Oeganda zet de mensenrechten van lhbti-Oegandezen en hun bondgenoten onder druk: deze nieuwe wet criminaliseert mensen om wie ze zijn en wie ze lief hebben.  
Daarnaast zal de wet de gezondheid van mensen met HIV direct beïnvloeden – wat ook effect heeft op de volksgezondheid (op langere termijn).

Dit komt door:

  • Verminderde toegang tot essentiële gezondheidszorg (mensen durven zich niet meer te laten testen, behandelen of uit te komen voor hun HIV-status doordat ze bang zijn gearresteerd te worden vanwege hun geaardheid – dit heeft niet alleen gevolgen voor de betreffende personen maar ook voor anderen).
  • Belemmering van het geven en krijgen van gezondheidsvoorlichting (rondom HIV en AIDS, en bijvoorbeeld veilige seks).