Winnaars Albert Schweitzer Prijs – een overzicht

Vele gezondheidspioniers uit Nederland hebben de afgelopen jaren samen met een Afrikaanse partner innovatieve gezondheidsprojecten bedacht en ingezonden voor de Albert Schweitzer Prijs. Zij hebben hiermee de juryprijs, publieksprijs of een aanmoedigingsprijs gewonnen. Een selectie van de winnaars en hun projecten:

2022 Joost Binnerts en Jovine Okoth met hun project Building bridges for broken bones in Tanzania. Zij willen een samenwerking onderzoeken tussen lokale bonesetters en het ziekenhuis in de behandeling van patienten met botbreuken en een gezamenlijk behandelplan opstellen. 2021 Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda in 2021. Zij bedachten een innovatieve aanpak voor verslaafde jongeren in Malawi.

Door Corona was er geen Albert Schweitzer Prijs in 2020. Maar wel in 2019 en de jaren daarvoor.

2019Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander met hun project ‘Genees een wond, koop een bij in Sierra Leone. Met het produceren van honing in nieuw op te zetten imkerijen naast het ziekenhuis wilden zij de vele wonden van de lokale bevolking verzorgen en hielpen zij lokale mensen via de imkerij aan werk.

2018 Het project van Iris van Wanrooij & Milou van Ingen: ‘Een stapje naar de toekomst Het verlenen van betere nazorg aan couveuse kindjes in Tanzania en de opstart van een ontwikkelingspolikliniek. Maar ook Merel van der Stelt en Lars Bouwers wonnen met een bijzonder project een prijs. Het maken van betaalbare protheses in de huidskleur met behulp van 3D printing voor mensen in Sierra Leone die door de burgeroorlog een ledemaat verloren hebben. Met de 3D techniek zijn ter plekke protheses, spalkjes en braces gemaakt waardoor deze mensen een beter leven krijgen.

ASP 2016/2017 Lianne Cremers, Jelle Visser en Emma Birnie – Prevent podoconiosis, wear shoes’ – Passend schoeisel ter voorkoming van olifantsvoeten (podoconiosis) door het lopen op rode klei in Ethiopië. 

ASP 2015 Vera van Rijn‘Clean Cooking, Healthy Lungs’ – voor veiliger en gezonder koken in sloppenwijken in Kampala. Een soort afdakjes en veilige kookstelletjes met een afvoer waardoor buitenshuis koken mogelijk is. Rookvorming in huis, brandwonden en ernstige longontsteking bij o.a. kinderen worden hierdoor voorkomen.

ASP 2014  Niek Versteegde‘Lucht voor leven’ – reanimatie redt talloze pasgeborenen van zuurstoftekort in Sengerema Ziekenhuis in Noord-Tanzania. Door trainingen en het beschikbaar stellen van materialen kunnen verpleegkundigen de reanimatie zelf doen.

ASP 2013 Florise Lambrechtsen- Mothers AdVANtage Zorg voor zwangere vrouwen in rurale gemeenschappen in Zuid Afrika middels een pilot met een mobiele kliniek. Mothers adVANtage biedt met een mobiele kliniek zwangerschapscontroles aan inheemse rurale Zuid-Afrikaanse vrouwen die verstoken zijn van toegang tot adequate zorg rondom de zwangerschap en beoogt daarmee bij te dragen aan het terugdringen van moedersterfte.

ASP 2012 Ellen Schepens – Medical3T – Het opzetten van EHBO trainingen voor middelbare scholieren in Nairobi, Kenia.

ASP 2011 Anneloes Versteeg en Sulaikah Theis Happy made by – Therapeutische prentenboeken ter ondersteuning van de sociaal-emotionele en creatieve ontwikkeling van (wees)kinderen die besmet zijn met aids in Oost-Afrika.

ASP 2010 Sanne Haanraads & Simone Bonfrer – Free Your Mind – een programma van 13 weken in Sierra Leone voor getraumatiseerde jongeren met een oorlogsverleden, waarbij jongeren door middel van muziek, drama en beeldende (groeps)activiteiten het verleden een plek proberen te geven en tegelijkertijd werken aan een gezonde mentale en lichamelijke gesteldheid, met een reële, kritische en praktische blik op de toekomst.

Voor Afrika!

Met uw donatie investeren we in kleine, lokale gezondheidsinitiatieven in Afrika. Omdat we beseffen dat gezondheid je belangrijkste bezit is. U ook? Steun ons dan. Samen maken we het verschil. 

Nieuwsberichten

Gay,Pride,,Uganda,,Africa,2014.,Held,In,Secret,By,Lake

Strenge Anti-lhbtiq-wet ingevoerd in Oeganda

President Museveni van Oeganda heeft ingestemd met nieuwe antihomowetgeving. De wet is één van de strengste ter wereld. Met de...
Philly-detail-zonder-naam-met-meisjes-op-achtergrond

Projecten gestart!

Afgelopen december en januari hebben wij uw aandacht gevraagd voor de nieuwjaarswensen van Taabu, Philly en Kofi. Drie gezondheidspioniers van...
Albert-Schweitzer-ziekenhuis-2

Schoon drinkwater voor 1.200 Oegandezen

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis is een van de partners waar het Nederlands Albert Schweitzer Fonds mee samenwerkt. Via het salarisdonatieprogramma...

Projecten nieuws

IMG_6071

Inenten kinderen mogelijk door koelunits en zonnepanelen- Oeganda

In de rurale gebieden van Kissiflui en Norvisi (Ghana) met 7000 inwoners lijden kinderen aan ziekten die voorkomen kunnen worden...
1 meisjes voor schoolgebouw

Meisjes naar school – Oeganda

Veel meisjes in Oeganda gaan niet naar school of stoppen met school omdat ze ongesteld zijn. Ze hebben geen geld...
IMG_5111

Echocentrum redt moeder en kind – Ghana

Gezondheidspionier Kofi en zijn team willen een echocentrum in de gezondheidskliniek in Kissiflui in Ghana inrichten, waar zwangere vrouwen tijdig...