EEN ECHO UIT BENIN

Verslag projectbezoek aan het Centre de Santé van Natta

Sandra van der Berg

maart 2017


In 2016 financierde het NASF voor een gezondheidscentrum van de lokale ngo Kuweeri in Natta in noord Benin een draagbaar echo-apparaat. In maart 2017 had ik tijdens een vakantiereis de gelegenheid om het centrum met eigen ogen te aanschouwen. En ik was zeer onder de indruk : wat een gemotiveerd team en wat een prachtig centrum !

Stanislas N’douma, de coördinator van het centrum, ontvangt me en leidt me rond. Alles ziet er pico bello uit en de hele organisatie van het centrum komt zeer gestructureerd over. Stanislas vertelt me bevlogen over de aanpak van het ziekenhuis en de centrale rol van het laboratorium. Sinds vorig jaar is het laboratoriumonderzoek verplicht gesteld en patiënten weten dat een bezoek aan het centrum in Natta niet beperkt blijft tot een consult bij de dokter, maar altijd gevolgd wordt door een laboratoriumonderzoek om de diagnose van de dokter te bevestigen. De kosten van zo’n onderzoek bedragen gemiddeld 3 Euro, een heel bedrag op het gemiddelde inkomen in deze regio. Bovendien schrijven artsen in andere centra in Boukombé recepten uit zonder dergelijke onderzoeken en kun je daar dus goedkoper terecht. Was dit voor velen aanvankelijk een reden om het gezondheidscentrum in Natta te mijden, inmiddels heeft het centrum een goede naam en laten patiënten zich niet meer afschrikken door de extra kosten van de laboratoriumonderzoeken.

Het door het NASF gefinancierde echo-apparaat werd begin 2016 in gebruik genomen. Elke vrijdag kunnen zwangere vrouwen zich inschrijven voor het maken van een echo en betalen daarvoor 7,50 Euro. Ook een heel bedrag. Maar de lijst met 18 aanmeldingen voor de vrijdag in de week van mijn bezoek, laat zien dat men bereid is dit te betalen. De vroedvrouw is zeer blij met de nieuwe aanwinst: dankzij het echo-apparaat kon ze het afgelopen jaar twee buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en één voorliggende placenta tijdig constateren. Verder helpt het echo-apparaat cystes, mola-zwangerschappen en windeieren vast te stellen.

Met de beschikbaarheid van een echo-apparaat in Natta is de drempel om een echo te maken voor vrouwen minder hoog en brengt minder kosten met zich mee dan wanneer ze hiervoor naar de dichtstbijzijnde grotere ziekenhuizen in Natitingou of Tanguiéta zouden moeten reizen. Bovendien werkt het apparaat levensreddend als vrouwen op tijd naar het ziekenhuis verwezen kunnen worden, als bijvoorbeeld een keizersnee of andere operatieve ingreep nodig blijkt.

Met een relatief kleine investering bijdragen aan levensreddend werk in een van de meest achtergebleven gebieden van Afrika, kan het mooier ?!


Geef jij ook voor de gezondheid van Afrika? Jouw gift helpt 100%!

Ja, ik doneer graag een kleine gift met grote impact!

  • doneren via snel en veilig!
  • € 0,00
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.