Bijenhoning en wondverzorging: zo verging het de winnaar van de Albert Schweitzer prijs 2019

foto Jonathan en Davida (1)

In 2019 won arts Jonathan Vas Nunes de Albert Schweitzer Prijs. Met zijn project ‘Genees een Wond, Koop een Bij’ startte Jonathan biologische imkerij activiteiten in de omgeving het Masanga Hospital in Sierra Leone.

Honing heeft belangrijke desinfecterende eigenschappen. Het kan uitstekend gebruikt worden voor wondverzorging. Met de plaatselijke productie van honing zorgen Jonathan en zijn collega´s voor een betere behandeling van patiënten en voor een beter leven voor lokale bewoners én voor de bij.

Jonathan en zijn collega's organiseerden een vijfdaagse trainingsworkshop. Stafleden van het ziekenhuis en boeren uit vijf aangrenzende dorpen zijn getraind om bijen te houden. De deelnemers leerden over het basisgedrag van honingbijen, het bouwen van een bijenkorf met behulp van hout (bijenkorven) en lokale materialen (gras, palmbladeren en raffiapalm).

Aan het einde van de workshop waren alle deelnemers volledig voorbereid en klaar om bijenstallen op te richten die honing zullen leveren voor wondverzorging in het ziekenhuis. Een training in honing oogsten moet nog afgerond worden. De corona pandemie verhinderde deze training tot nu toe. Naarmate de nieuwe imkers van het project hun bijenkorf aantallen vergroten, verwachten we dat er een levensvatbare handel in honing, bijenwas en andere producten zal ontstaan ​​in Masanga en andere delen van het Tongolili-district.

Jonathan aan het werk met bijen Masanga hospital (1)