Moeders en kinderen met schonere luchtwegen in Oeganda

Het project van Every Life in de sloppenwijken Kinawataka en Banda in de Oegandese hoofdstad Kampala is met succes afgerond. Met als doel het terugdringen van ernstige gezondheidsproblemen, werd in dit project het gebruik van zogenaamde ‘stove shelters’ gepromoot, afdakjes waaronder buiten gekookt kan worden. Daarnaast gaven vrijwillige ‘Health Champions’ voorlichting over de gevaren van rook voor de gezondheid.

Voorheen kookten de bewoners van beide wijken op houtskoolvuurtjes midden in de huisjes. De daarbij vrijgekomen rook veroorzaakte regelmatig longontstekingen en andere gevaarlijke luchtwegaandoeningen bij met name kleine kinderen. Het gebruik van de buitenfornuizen is hiervoor een goedkope en handzame oplossing.

In totaal woonden 162 gezinnen de bijeenkomsten over de ‘stove shelters’ bij. Het aantal huishoudens dat hiervan gebruikmaakt steeg in Banda van 10 in 2017 tot 104 in 2018 en in Kinawataka van 27 naar 57. Bovendien zorgt de zichtbaarheid van de buitenfornuizen volgens de organisatie voor een aanstekelijk effect op de huishoudens die nog niet zijn overgestapt. Onze verwachting is dat in 2019 er nog veel meer ‘stove shelters’ bijkomen in deze wijken!   

Bewoners van de sloppenwijken krijgen voorlichting over de 'stove shelters'
Bewoners van de sloppenwijken krijgen voorlichting over de 'stove shelters'
_20190211_191926

Vera van Rijn

Oprichter Clean Cooking, Healthy Lungs ism Every Life

 • Waar

  Twee sloppenwijken in Kampala, Oeganda

 • Hiermee helpt u

  1000 inwoners van de sloppenwijken

 • Kosten project

  € 8.700,-

 • Status project

  Afgerond