Ga door naar hoofdcontent
ProjectenBuilding bridges for broken bones – Tanzania

Building bridges for broken bones – Tanzania

Vrijdag 22 december 2023

In rurale gebieden in Tanzania speelt fractuurbehandeling zich af in twee losstaande werelden: die door artsen in het ziekenhuis (formele zorg) en die van de traditionele bonesetters (informele zorg). Dit project laat bonesetters en artsen samen een diagnose – en behandelplan maken, waardoor elke fractuurpatiënt de meest geschikte behandeling krijgt.
Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2022.

Botbreuken die door de bonesetter worden behandeld, leiden vaak tot complicaties als infecties, standsafwijkingen of überhaupt geen botgenezing. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor patiënten.

De bonesetters beschikken niet over pijnstilling, röntgendiagnostiek en chirurgische opties. Zaken die het ziekenhuis wél kan leveren. Dit project brengt deze formele en informele gezondheidszorg bij elkaar.

pregnant belly

Doel:

Betere zorg voor mensen met botbreuken

Afbeelding voor

gezondheidszorg

Thema:

Het toegankelijk maken van gezondheidszorg.

euro

Budget:

€5.000

kenia

Doelgroep:

Patiënten met botbreuken in rurale gebieden

kenia

Locatie:

Tanzania

 

Afbeelding voor

HEART

Gezondheidspionier:

Joost Binnerts

Project

Doelstelling en doelgroep

Resultaat

Project

Joost Binnerts (tropenarts Shirati KMT Hospital, Tanzania) en zijn Afrikaanse partner Jovine Okoth hebben met dit project een samenwerking tussen het ziekenhuis (formele zorg) en lokale bonesetters (informele zorg) in de behandeling van patiënten met botbreuken onderzocht, om zo het beste van beide werelden te combineren.

Doelstelling en doelgroep

Het doel van dit project is om bonesetters en artsen een gezamenlijk triage – en behandelplan op te laten stellen waarmee patiënten die chirurgie nodig hebben beter kunnen worden geselecteerd. Hiermee kunnen ernstige complicaties worden voorkomen.

Resultaat

De onderzoeksfase is voorbij en de pilot is begonnen. Er zijn inmiddels 3 bonesetters geselecteerd om langdurig mee samen te werken en het Tanzaniaanse onderzoeksinstituut heeft inmiddels groen licht gegeven voor alle onderdelen van het project. Ook zijn er aanvullende fondsen geworven om het project volledig te kunnen financieren.

Afbeelding PatientObuya1

Gezondheidspionier Joost Binnerts

Joost Binnerts is arts in Tanzania. Joost: ‘In rurale gebieden in Tanzania speelt fractuurbehandeling zich af in twee losstaande werelden: die door artsen in het ziekenhuis (formele zorg) en die van de traditionele bonesetters (informele zorg). Dit leidt tot rivaliteit, onbegrip en bovenal ondermaatse zorg voor patiënten’.

‘Door samen met bonesetters en artsen in het ziekenhuis een diagnose – en behandelplan te maken, wordt het beste van beide werelden gemengd en krijgt elke fractuurpatiënt de meest geschikte behandeling. Simpele breuken bij de traditionele bonesetter, complexe breuken door artsen in het ziekenhuis, en adequate pijnstilling en diagnostiek voor elke patiënt’.

Wil jij ook mee helpen?

Kijk dan op de pagina ‘Help mee’ voor alle mogelijkheden waarmee jij het verschil kan maken.

Of doneer nu en help ons de projecten te financieren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.