Ga door naar hoofdcontent
ProjectenEchocentrum redt moeder en kind – Ghana

Echocentrum redt moeder en kind – Ghana

Donderdag 26 januari 2023

In de zeer afgelegen gebieden van Kissiflui en Norvisi in Ghana hadden zwangere vrouwen geen mogelijkheid om een echo te laten maken. Placenta praevia is een voorbeeld van een complicatie, die als dit niet tijdig wordt ontdekt gevaarlijk kan zijn voor moeder en kind. Vanwege de afwezigheid van een echocentrum was de moeder- en babysterfte in deze regio dan ook hoog.

Zwangere vrouwen uit deze afgelegen regio werden voor de komst van het echocentrum doorgestuurd naar de ziekenhuizen in de grote steden. Voor veel vrouwen was het meestal niet mogelijk om naar deze steden af te reizen omdat de dorpen zeer afgelegen liggen en de wegen erg slecht begaanbaar zijn. Ook was er vaak geen geld om deze reis te maken en waren de vrouwen bang om door de slechte wegen weeën te krijgen en hun kind te verliezen.

pregnant belly

Doel:

Minder moeder -en kindsterfte

 

Afbeelding voor

gezondheidszorg

Thema:

Het toegankelijk maken van gezondheidszorg

euro

Budget:

€7.918

pregnant belly

Doelgroep:

Zwangere vrouwen

kenia

Locatie:

Ghana

 

Afbeelding voor

HEART

Gezondheidspionier:

Kofi Nyalimba

Project

Doelstelling en doelgroep

Resultaat

Project

Gezondheidspionier Kofi Nyalimba, kreeg in 2022 een ruimte in het gezondheidscentrum van Kissiflui toegewezen. Hij deed bij het ASF een aanvraag om echoapparaat aan te schaffen en dit in het gezondheidscentrum te laten plaatsen. Ook wilde hij een deel van het budget gebruiken om de gezondheidsmedewerkers te trainen in het gebruik en onderhoud van de apparatuur.

Doelstelling en doelgroep

Als vrouwen vroeg in de zwangerschap een echo kunnen laten maken, kan het risico op complicaties ingeschat worden. Ze kunnen dan verdere medische hulp zoeken indien noodzakelijk en beter begeleid worden tijdens de zwangerschap en bevalling. Een echo kan op die manier moeder- en babysterfte helpen voorkomen.

Resultaat

Het project is met succes afgerond en het echocentrum is inmiddels in bedrijf. Dankzij het echocentrum hebben zwangere vrouwen in Kissiflui en Norvisi de mogelijkheid een echo te laten maken en kunnen zij op een veilige manier bevallen. Daarmee komt gezondheid voor moeder en kind ook in deze plattelandsregio van Ghana een stukje dichterbij!

Afbeelding IMG_E0905
Afbeelding Echocentrum

Gezondheidspionier Kofi Nyalimba

Kofi Nyalimba is uitvoerend directeur bij Ene Empower. Hij heeft veel ervaring in gemeenschapsontwikkeling, gezondheidsbevordering inclusief reproductieve gezondheid en menstruele gezondheidshygiëne. Hij deed in 2021 deze aanvraag voor een echocentrum bij ons.

Kofi: Mijn wens dat wij bij zwangere vrouwen in Kissiflui en Norvisi tijdig complicaties kunnen vaststellen door het maken van een echo en zo moeder- en kindersterfte kunnen helpen voorkomen is uitgekomen. Inmiddels trainen we ook de gezondheidsmedewerkers in het gebruik en onderhoud van het apparaat zodat we de komende jaren zwangere vrouwen tijdig kunnen blijven beoordelen.

Afbeelding 1 Photo of Kofi Nyalimba – Ene Empower ED

Wil jij ook mee helpen?

Kijk dan op de pagina ‘Help mee’ voor alle mogelijkheden waarmee jij het verschil kan maken.

Of doneer nu en help ons de projecten te financieren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.