Ga door naar hoofdcontent
ProjectenEen veilige bevalling met een gebruiksvriendelijke herbruikbare vacuümpomp

Een veilige bevalling met een gebruiksvriendelijke herbruikbare vacuümpomp

Vrijdag 2 februari 2024

Deze herbruikbare vacuümextractor verbetert de gezondheid van baby’s en moeders vermindert doodgeboorte. Vela is ook nog duurzaam omdat het apparaat herbruikbaar is. Het doel is om een veilige bevalling voor 40.000 geboorten tegen 2028 ondersteunen.

Winnaar van de Albert Schweitzer prijs 2023.

In Sub-Sahara Afrika wordt bij minder dan 1% van alle geboortes vacuümextractie toegepast. Een belangrijke reden hiervoor is het gebrek aan geschikte apparatuur. De huidige vacuümextractors zijn elektronisch en duur, handmatig maar wegwerpbaar en daardoor kostbaar in gebruik, of handmatig maar niet gebruiksvriendelijk. Dit maakt het moeilijk om veilige bevallingen uit te voeren.

pregnant belly

Doel:

40.000 veilige geboortes rond 2028

 

Afbeelding voor

gezondheidszorg

Thema:

Het toegankelijk maken van gezondheidszorg

euro

Budget:

€7.500

kenia

Doelgroep:

Gynaecologen en verpleegkundigen

kenia

Locatie:

Kenia

 

Afbeelding voor

HEART

Gezondheidspionier:

Dieuwertje Drexhage

Project

Doelstelling en doelgroep

Planning (onder voorbehoud)

Project

Dieuwertje heeft met haar bedrijf LAYCO een handige, herbruikbare vacuümextractor genaamd vela® ontwikkeld. Vela® verbetert de gezondheid van baby’s en moeders, vermindert doodgeborenen, en is duurzaam omdat het herbruikbaar is.

Doelstelling en doelgroep

Vela® is bedoeld voor gynaecologen en verloskundigen. In Kenia wil LAYCO het gebruik van vacuümextractie verhogen van minder dan 1% naar 2,5%, wat neerkomt op veilige bevallingen voor 40.000 moeders en baby’s tegen 2028.

Planning (onder voorbehoud)

In 2023 is een grote validatie studie van een prototype van vela® van start gegaan in Nederland.
De feedback hiervan wordt meegenomen voor het prototype dat in Kenia gebruikt gaat worden in 2024.

Afbeelding DrGwer (1)

Gezondheidspionier Dieuwertje Drexhage

Tijdens haar stage in een Keniaans ziekenhuis zag Dieuwertje de uitdagingen door het gebrek aan praktische medische apparatuur. Gefrustreerd door de afhankelijkheid van dure, wegwerpbare apparaten die zijn ontworpen voor welvarende landen, besloot ze een verschil te maken.

Terug in Nederland sloot Dieuwertje zich aan bij de onderzoeksgroep “Chirurgie voor Iedereen” aan de TU Delft. Ze erkende de onpraktische aard van bestaande medische apparaten in landen met beperkte middelen en werd een voorstander van herbruikbare oplossingen. Samen met Thom Weustink richtte ze LAYCO op om medische toegang te revolutioneren.

Afbeelding Dieuwertje

 

Help je mee?
Met jouw steun maak je blijvende veranderingen in mensenlevens mogelijk