Ga door naar hoofdcontent
ProjectenIedere minuut telt – zorg voor kritiek zieke kinderen in Tanzania

Iedere minuut telt – zorg voor kritiek zieke kinderen in Tanzania

Donderdag 25 januari 2024

Verbetering en stroomlijning van de zorg rondom acuut en/of kritiek zieke kinderen waardoor 50-100 kinderlevens per jaar gered kunnen worden.

Winnaar van de Albert Schweitzer publieksprijs 2023.

Zowel uit de praktijkervaring als uit de statistieken blijkt dat er in Sengerema Hospital in Tanzania te veel kinderen onnodig overlijden. Nadat er eerder succesvol is geïnvesteerd in het opzetten van een neonatale intensive care afdeling, is het streven om nu ook voor de oudere kinderen de zorg te verbeteren en het verschil te maken.

pregnant belly

Doel:

Verlaging van kindsterfte

 

Afbeelding voor

gezondheidszorg

Thema:

Het toegankelijk maken van gezondheidszorg

euro

Budget:

€2.500

kenia

Doelgroep:

4.000 kinderen per jaar

kenia

Locatie:

Tanzania

 

Afbeelding voor

HEART

Gezondheidspionier:

Koen Gelpke

Project

Doelstelling

Planning (onder voorbehoud)

Project

Door training, innovatieve technologie en verbetering van de faciliteiten wordt het makkelijker voor het (overbelaste) personeel om patiënten de juiste zorg op het juiste moment en plaats te geven. Hierdoor wordt de kwaliteit van zorg beter en kunnen tijd en middelen effectiever worden ingezet.

Doelstelling

Verbetering van zorg en daardoor de overlevingskansen van kritiek zieke kinderen die het ziekenhuis binnenkomen (verlaging van de sterfte).
De verwachting is dat er door dit project op een duurzame wijze 50-100 kinderlevens per jaar gered kunnen worden.

Planning (onder voorbehoud)

In 2023 is begonnen met de bouw van de intensive care. In 2024 worden er o.a. 10 nieuwe patiëntbedden en een spoedkar met medicatie en hulpmiddelen voor spoedsituaties aangeschaft. Ook worden er trainingen gegeven in het gebruik van nieuwe patiëntmonitors.

Afbeelding IMG_5271 (1)
Afbeelding IMG_5261

Gezondheidspionier Koen Gelpke

Koen Gelpke is tropenarts in Tanzania. Koen: ‘Ik en mijn vrouw (verloskundige) zijn samen met ons zoontje geëmigreerd naar Tanzania om te helpen de lokale gezondheidszorg in Sengerema te verbeteren. Mede door het jonge ouderschap beseffen wij ons hoe belangrijk, maar ook hoe kwetsbaar kinderen zijn. Wij hebben gezien dat kinderen ontzettend flexibel zijn en met de juiste zorg en aandacht kunnen herstellen van een ernstige ziekte.
Tijdens het dagelijks werk is het idee ontstaan om de zorg voor zieke kinderen te verbeteren. Zowel uit de praktijkervaring als uit de statistieken blijkt dat er namelijk te veel kinderen onnodig overlijden. Nadat er eerder succesvol is geïnvesteerd in het opzetten van een neonatale intensive care afdeling, is het streven om nu ook voor de oudere kinderen de zorg te verbeteren en het verschil te maken.’

 

Help je mee?
Met jouw steun maak je blijvende veranderingen in mensenlevens mogelijk