Iedere minuut telt – zorg voor kritiek zieke kinderen in Tanzania
Donderdag 25 januari 2024Verbetering en stroomlijning van de zorg rondom acuut en/of kritiek zieke kinderen waardoor 50-100 kinderlevens per jaar gered kunnen worden.
Winnaar van de Albert Schweitzer publieksprijs 2023.
Zowel uit de praktijkervaring als uit de statistieken blijkt dat er in Sengerema Hospital in Tanzania te veel kinderen onnodig overlijden. Nadat er eerder succesvol is geïnvesteerd in het opzetten van een neonatale intensive care afdeling, is het streven om nu ook voor de oudere kinderen de zorg te verbeteren en het verschil te maken.
Doel:
Verlaging van kindsterfte
Thema:
Het toegankelijk maken van gezondheidszorg
Budget:
€2.500
Doelgroep:
4.000 kinderen per jaar
Locatie:
Tanzania
Gezondheidspionier:
Koen Gelpke
Project
Doelstelling
Planning (onder voorbehoud)
Project
Door training, innovatieve technologie en verbetering van de faciliteiten wordt het makkelijker voor het (overbelaste) personeel om patiënten de juiste zorg op het juiste moment en plaats te geven. Hierdoor wordt de kwaliteit van zorg beter en kunnen tijd en middelen effectiever worden ingezet.
Doelstelling
Verbetering van zorg en daardoor de overlevingskansen van kritiek zieke kinderen die het ziekenhuis binnenkomen (verlaging van de sterfte).
De verwachting is dat er door dit project op een duurzame wijze 50-100 kinderlevens per jaar gered kunnen worden.
Planning (onder voorbehoud)
In 2023 is begonnen met de bouw van de intensive care. In 2024 zijn er o.a. 10 nieuwe patiëntbedden en een spoedkar met medicatie en hulpmiddelen voor spoedsituaties aangeschaft. Ook worden er trainingen gegeven in het gebruik van nieuwe patiëntmonitors.
Gezondheidspionier Koen Gelpke
Koen Gelpke is tropenarts in Tanzania. Koen: ‘Ik en mijn vrouw (verloskundige) zijn samen met ons zoontje geëmigreerd naar Tanzania om te helpen de lokale gezondheidszorg in Sengerema te verbeteren. Mede door het jonge ouderschap beseffen wij ons hoe belangrijk, maar ook hoe kwetsbaar kinderen zijn. Wij hebben gezien dat kinderen ontzettend flexibel zijn en met de juiste zorg en aandacht kunnen herstellen van een ernstige ziekte.
Tijdens het dagelijks werk is het idee ontstaan om de zorg voor zieke kinderen te verbeteren. Zowel uit de praktijkervaring als uit de statistieken blijkt dat er namelijk te veel kinderen onnodig overlijden. Nadat er eerder succesvol is geïnvesteerd in het opzetten van een neonatale intensive care afdeling, is het streven om nu ook voor de oudere kinderen de zorg te verbeteren en het verschil te maken.’
Help je mee?
Met jouw steun maak je blijvende veranderingen in mensenlevens mogelijk