Ga door naar hoofdcontent
ProjectenMental Health Center – Bouw van een centrum voor geestelijke gezondheid

Mental Health Center – Bouw van een centrum voor geestelijke gezondheid

Woensdag 26 oktober 2022

De bouw van een functioneel community Mental Health en Brain centrum waar hulp, advies en doorverwijzingen worden gegeven aan jonge mensen met psychische problemen. Hier wordt contact met lotgenoten gestimuleerd en is informatie en documentatie aanwezig over mentale problemen.

Het is meer dan 10 jaar geleden dat er een einde kwam aan het actieve gewapende conflict in Noord-Oeganda dat meer dan 20 jaar duurde.

Dit traumatische verleden en drugsmisbruik in het Oyam district zorgen ervoor dat psychische stoornissen en problemen hier vaak voorkomen: 35% van de mensen in Oeganda leeft met een psychische stoornis en 15% heeft een behandeling nodig, waarvan een groot deel jongeren.
Stigmatisering en traditionele overtuigingen rondom mental health spelen een grote rol in het leven van deze jonge mensen en vormen een belemmering voor behandeling.

mental health

Doel:

Juiste zorg aan jongeren met psychische problemen

Afbeelding voor

gezondheidszorg

Thema:

Het vergroten van gezondheidsvaardigheden.

euro

Budget:

€5.901

people

Doelgroep:

760 jonge mensen met psychische problemen per jaar

kenia

Locatie:

Uganda

 

Afbeelding voor

HEART

Gezondheidspionier:

Ocean Ivan Kenneth

Project

Doelstelling en doelgroep

Resultaat

Project

Het doel van het project is om (jonge) mensen met psychische problemen de juiste zorg te bieden. Vanuit het Mental Health and Brain centrum, geven getrainde vrijwilligers uit de community laagdrempelige informatie over psychische problematiek. Er wordt advies gegeven en lotgenotencontact wordt gestimuleerd. In het geval van ernstige problematiek wordt er doorverwezen naar de professionele geestelijke gezondheidszorg in het Lira Referral Hospital.

Doelstelling en doelgroep

760 jonge mensen (tussen 15 – 29 jaar) die leven met psychische problemen of stoornissen per jaar. Een deel zal behandeld worden met counseling services door vrijwilligers en lotgenotencontact in het centrum, de anderen zullen worden doorverwezen naar mental health professionals in het Lira Regional Referral Hospital.

 

Resultaat

Met de hulp van het Albert Schweitzer Fonds is de bouw van het Mental Health Center gerealiseerd. Dit centrum geeft advies en hulp aan jonge mensen met psychische problemen en vergroot het bewustzijn over geestelijke gezondheid, counseling en rehabilitatie. Het centrum organiseert voorlichtingscampagnes, sporttoernooien en stimuleert lotgenotencontact.

 

Afbeelding Community Mental Health Awarness Campaign – Acanpii

Gezondheidspionier Ocean Ivan Kenneth

Onder de leiding van Ocen Ivan Kenneth, diende de NGO FIDRA in 2018 hun eerste aanvraag bij het Albert Schweitzer Fonds in. Ze wilden de moeder – en kindzorg in het Agulurude Health Centre III in Oyam District verbeteren. Op basis van de goede resultaten van dit project kende het Albert Schweitzer Fonds FIDRA in 2021 nog een subsidie toe voor de bouw van een Mental Health Centrum. Ook dit project is zeer succesvol afgerond.

Vanwege de goede samenwerking met Kenneth, vragen wij Kenneth ook om verschillende projectlocaties en organisaties te bezoeken in Oeganda. Deze bezoeken maken deel uit van het grondige selectieproces voordat het Albert Schweitzer Fonds projecten financiert.

Afbeelding Ivan-Photo

Wil jij ook mee helpen?

Kijk dan op de pagina ‘Help mee’ voor alle mogelijkheden waarmee jij het verschil kan maken.

Of doneer nu en help ons de projecten te financieren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.