Ga door naar hoofdcontent
ProjectenMind in Motion – Dansproject voor mentale gezondheid – Kenia

Mind in Motion – Dansproject voor mentale gezondheid – Kenia

Maandag 11 december 2023

Mind in Motion is een dansproject in Kenia. Met behulp van dans wordt er aandacht gevraagd voor de mentale gezondheid van lokale mensen en problemen die vaak verborgen aanwezig zijn. Het project wil mentale problemen zichtbaar maken, stigma’s wegnemen en het ijs breken om over persoonlijke thema’s te praten.

Finalist Albert Schweitzer Prijs 2022.

In Kenia komen problemen zoals ernstige depressie, zelfdoding en middelenmisbruik momenteel meer voor dan ooit. Hoewel er mentale gezondheidsspecialisten werkzaam zijn, zijn deze voor de meest kwetsbare groepen zowel onbetaalbaar als onbereikbaar. Onbereikbaar, omdat de stap om hulp te zoeken door de meeste mensen niet gezet wordt vanwege de vele vooroordelen die er heersen. Bovendien werken therapeuten hier veelal uitsluitend in ziekenhuizen vanuit een autoritaire positie.

pregnant belly

Doel:

Stigma’s omtrent mentale gezondheid veranderen

 

Afbeelding voor

gezondheidszorg

Thema:

Het vergroten van gezondheidsvaardigheden

euro

Budget:

€9.000

kenia

Doelgroep:

Mensen met ernstige mentale gezondheidsproblemen

kenia

Locatie:

Kenia

Afbeelding voor

HEART

Gezondheidspionier:

Wouter Bekker

Project

Doelstelling en doelgroep

Resultaat

Project

Het project Mind in Motion brengt met behulp van een professionele choreografie mentale problemen tot uiting via dans. De professionele dans wordt opgevoerd voor lokale gemeenschappen. De dansen worden uitgevoerd door lokale dansers met eigen ervaringen om zo het gesprek te openen over herkenbare, maar moeilijk te bespreken persoonlijke thema’s.

Doelstelling en doelgroep

Het doel is om met de dans drempels weg te nemen bij mensen met ernstige mentale gezondheidsproblemen in de arme wijken van Nairobi, Kenia. Zodat zij zich leren openstellen en vrij voelen zich te uiten over hun persoonlijke thema’s.

 

 

Resultaat

Met het budget zijn onder begeleiding van choreografen, psychologen en therapeuten meerdere choreografische dansen ontwikkeld. Deze worden inmiddels door heel Kenia uitgevoerd. Inmiddels hebben 4000 jonge mensen deelgenomen aan dansvoorstellingen en -workshops om mentale gezondheidsproblemen bespreekbaar te kunnen maken.

Afbeelding 1

Gezondheidspionier Wouter Bekker

Wouter Bekker is psychosomatisch therapeut en diende in 2022 zijn voorstel in voor de Albert Schweitzer Prijs. Wouter: ”In Kenia is dans een zeer gewaardeerde en gerespecteerde vorm van artistieke expressie. Het trekt een breed publiek en heeft ‘vrijwaring’ voor gebruikelijke sociale schaamte. Met ons project ‘Mind in Motion’ worden met lokale dansers persoonlijke ervaringen in danstherapie behandeld en verwerkt tot een professionele choreografie.

Deze dans wordt met lokale dansers met eigen ervaringen en persoonlijke thema’s onder begeleiding opgevoerd voor de lokale gemeenschappen om zo het gesprek te openen over herkenbare en veel voorkomende maar weinig besproken persoonlijke thema’s.”

 

Afbeelding 3

Wil jij ook mee helpen?

Kijk dan op de pagina ‘Help mee’ voor alle mogelijkheden waarmee jij het verschil kan maken.

Of doneer nu en help ons de projecten te financieren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.