Een goede start voor ieder kind

Zorgprofessional Milou van Ingen (31) zet zich met hart en ziel in voor baby’s op de Intensive Care in Sengerema, Tanzania. Er is € 8.000 euro nodig om 1500 doodzieke en te vroeg geboren baby’s per jaar intensieve zorg te blijven geven. Help jij Gezondheidspionier Milou?

Een goede start voor ieder kind

Zorgprofessional Milou van Ingen (31) zet zich met hart en ziel in voor baby’s op de Intensive Care in Sengerema, Tanzania. Er is € 8.000 euro nodig om 1500 doodzieke en te vroeg geboren baby’s per jaar intensieve zorg te blijven geven. Help jij Gezondheidspionier Milou?

Gezondheidspioniers zijn mensen met goede ideeën voor een gezonder Afrika. Eenvoudige, slimme ideeën die een wereld van verschil maken.

Waar we voor gaan
Opgehaald

Patricia's verlanglijstje

MaterialenPrijs
Dakbedekking€ 1700
Materialen plafond€ 1000
Cement, deuren, pleisterwerk€ 2000
Electra€ 200
Verf€ 300
Deuren€ 300
totaal€ 5.500

Geef met je hart en maak impact met je gift. 

Van iedere 1000 kinderen die worden geboren in Sengerema overlijden er 40 tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte. In Nederland zijn dit er minder dan 4. Intensieve zorg is hard nodig in Sengerema.

De Intensive Care afdeling voor baby’s groeit letterlijk uit z’n voegen.

Er liggen meestal 3 baby’s in een bed en dokters en verpleegkundigen staan regelmatig voor de keuze welke baby zuurstof kan krijgen en welke niet, omdat er meer zieke baby’s zijn dan apparatuur.

Daarom moet er een grotere Intensive Care afdeling worden gerealiseerd met meer apparatuur en meer medicijnen.

 

Doe mee! Maak je donatie over vóór 17 juli.

De passie van Milou

Milou van Ingen (31) zet zich met hart en ziel in voor doodzieke baby’s.

Zij doet dit op de Intensive Care in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis in Nederland én in het Sengerema ziekenhuis in Tanzania. De eenvoudige Intensive Care afdeling in Sengerema groeit uit zijn voegen.

Met € 8.000 euro voor nieuwe couveuses, zuurstofapparaten, hartmonitoren, infuusnaalden, medicijnen en reanimatie trainingsmateriaal kunnen 1500 baby’s per jaar weer toereikende zorg krijgen.

Milou-aan-het-werk

Wij steunen Milou. Jij ook? Doe mee aan de crowdfundingactie! Doneer met je hart, maak impact met je gift.

Zo werkt crowdfunding voor gezondheidspioniers! Help jij ons mee?

idee-01

1. Het idee

Wereldverbeteraars delen hun idee voor een betere gezondheid in Afrika. Het idee is vernieuwend, goed en duurzaam.

steun-01

2. Jouw rol

Spreekt het idee je aan? Steun het project dan direct en deel het met anderen in je omgeving.

slag-01

3. Aan de slag

Doelbedrag binnen? Dan gaat de pionier meteen aan de slag!

Milou-met-kind

Help kinderen zoals Dotto

“In mijn perfecte wereld krijgt ieder kind een goede start. Ook baby’s die in een arme omgeving geboren worden, moeten gewoon de medische zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben en daarmee een kans op leven. Vind jij dat ook? Help mijn project en doneer vandaag nog. Dank je wel!”

 

Zo klein als een half pakje suiker
Milou-met-Maria-Neema

500 gram. Het gewicht van een half pak suiker. Armpjes als luciferstokjes. Een hoofdje zo groot als een kleine sinaasappel. Maria Neema is haar naam.

Vier maanden te vroeg wordt zij uit de buik van haar moeder gehaald. Als zij niet wordt gehaald, zal ze sterven.

Kwetsbaar en piepklein is Maria Neema wanneer ze binnen wordt gebracht bij de Intensive Care voor baby’s in het Sengerema ziekenhuis in het oost-Afrikaanse Tanzania.

De zorgmedewerkers van de Intensive Care Unit (NICU) voor baby’s staan klaar. Maria Neema’s hartje gaat tekeer in haar borstkas en haar nog onvolgroeide longetjes pompen snel en onregelmatig de lucht in haar lijfje.

Al vlot voorziet een slangetje in haar neus haar van zuurstof en houdt de houten couveuse haar warm.

Na vier maanden omringd te zijn geweest door de goede zorg en de nodige apparatuur van de NICU, bereikt Maria Neema de magische grens van twee kilogram.

Ze mag naar haar liefhebbende familie om thuis verder te groeien. Maar nog iedere maand komt haar moeder terug naar het ziekenhuis en laat trots haar Maria Neema zien.

Het biedt een sprankje hoop aan de andere moeders van de te vroeg geboren en zieke baby’s die hier verzorgd worden: “Houd moed, houd vol. Jullie kunnen het!”

We doen het voor nieuwe materialen en medicijnen
Materialen-medicijnen

Van € 8.000 euro kan het zorgpersoneel voor lange tijd duizenden baby’s toereikende zorg bieden.

Het bedrag zal worden geïnvesteerd in couveuses, zuurstofapparaten, hartmonitoren, infuusnaalden, medicijnen en reanimatie trainingsmateriaal.

Met dit project wordt de Intensive Care afdeling voor zieke en te vroeg geboren baby's in Sengerema klaargemaakt voor de toekomst en kunnen de zieke kinderen ook in de komende jaren hier veilig terecht.

  • Twee couveuses (HEBI) € 650 (€325 per stuk)
  • Twee monitors € 1000 euro (€500 per stuk)
  • Twee CPAP machines (zuurstofmachine) € 1800 euro (€900 per stuk)
  • Infuusnaalden geel 22 gauge (baby) € 1.718 (twee jaar voorziening)
  • Medicatie: antibiotica (Ampiclox) € 2.200 (twee jaar voorziening)
  • Maskers en ballonnen € 160
  • Laerdal baby Anne (twee stuks) € 340 (€170 per stuk)
We doen het voor het terugdringen van moeder- en kindersterfte
Te-vroeg-geboren

Wereldwijd is de moeder- en kindersterfte gedaald de afgelopen decennia. De situatie in veel Afrikaanse landen is echter nog bar slecht.

Van alle moedersterfte wereldwijd vindt 66% plaats in Sub-Sahara Afrika. In Tanzania is het aantal moeders dat komt te overlijden tijdens zwangerschap of bevalling zelfs gestegen de afgelopen jaren.

Toegankelijke gezondheidszorg van goede kwaliteit is essentieel om de moedersterfte in Tanzania terug te dringen, maar is vaak niet beschikbaar. Slechts 39% van de gezondheidscentra in Tanzania biedt alle basale zorgdiensten voor moeder en kind, zoals acute verloskunde en kraamzorg.

Hoewel in Tanzania het aantal pasgeborenen dat overlijdt rondom de geboorte daalt de afgelopen decennia, is het met 25 per 1000 levendgeborenen nog steeds erg hoog.

In Nederland overlijden 4 baby’s per 1000 pasgeborenen. Volgens UNICEF worden er elk jaar 200.000 baby’s te vroeg geboren in Tanzania.

Voor de meesten van hen is geen toereikende zorg beschikbaar. Elk jaar overlijden in Tanzania nog steeds zo’n 40.000 pasgeboren baby’s.

We doen het voor Magaiwa

Magaiwa ziet er op het oog gezond uit. Hij is op tijd geboren en heeft een mooie roze kleur.

Maar niks is minder waar. Magaiwa is eigenlijk best wel ziek.

Hij heeft een geïnfecteerd open ruggetje. Hiervoor moet hij in de toekomst geopereerd worden, maar eerst moet hij aansterken op de NICU.

Hij is een sterk mannetje, die op de NICU alle zorg krijgt die hij nodig heeft.

Magaiwa

Gun jij zieke en te vroeg geboren baby’s in Sengerema een kans op goede zorg en een kans om te leven?

Doneer dan nu! Dank je wel.

Potret-Milou

Profiel van Milou

Milou van Ingen (31) werkt als Physician Assistant op de Intensive Care Unit voor pasgeborenen in het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen.

In 2018 mocht de cum laude afgestudeerde Physician Assistant zich PA van het Jaar noemen. Zij is actief bij de landelijke vereniging NAPA (Nederlandse Associatie van Physician Assistants) en is bestuurlid van Stichting Vrienden van Sengerema Hospital.

Vijf jaar geleden werd Milou voor het eerst geattendeerd op Sengerema Hospital in Tanzania. Wegens de hoge babysterfte vatten haar collega’s de wens op om hier een Neonatal Intensive Care Unit (NICU) op te zetten.

Geraakt door dit hartverwarmende en ambitieuze initiatief, reisde Milou in 2015 voor het eerst naar Sengerema, de plek die zij tegenwoordig beschouwt als haar tweede thuis.

Zij realiseerde er samen met haar Tanzaniaanse collega’s binnen enkele maanden de eerste Intensive Care afdeling voor baby’s.

De Intensive Care voor zieke baby’s in Sengerema is inmiddels vijf jaar open. De babysterfte is met 40% aanzienlijk gedaald.

Milou: “ Inmiddels is de toestroom van baby’s die intensieve zorg behoeven verdrievoudigd. De afdeling groeit letterlijk uit z’n voegen.

Er liggen meestal 3 baby’s in een bed en dokters en verpleegkundigen staan regelmatig voor de keuze welke baby zuurstof kan krijgen en welke niet, omdat er meer zieke baby’s zijn dan apparatuur.

Daarom moet er een grotere NICU worden gerealiseerd met meer apparatuur en meer medicijnen. Alleen zo kunnen we adequate zorg bieden aan de 1500 ernstig zieke baby’s die we hier per jaar krijgen”.

Dát noemen we bij het Albert Schweitzer Fonds een actie van een ware #Albert Schweitzer #Gezondheidspionier.

Albert

Gezondheidspioniers in de voetsporen van Albert Schweitzer

Onze naamgever dokter Albert Schweitzer was een gezondheidspionier in Afrika en een invloedrijke 20e eeuwse Europeaan. In 1952 won hij voor zijn werk de Nobelprijs voor de Vrede.

De gezondheidspioniers van vandaag zetten zijn werk voort. 

In de gezondheidszorg in Afrika verandert enorm veel, maar voor te veel Afrikanen is een goede gezondheid nog een uitdaging.

Eenvoudige, slimme gezondheidsinitiatieven van kundige mensen kunnen dan onvoorstelbaar veel betekenen. Wij noemen deze kundige mensen Gezondheidspioniers.