DSC_4833

Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2019 Gezondheidspioniers Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Project: Genees een Wond, Koop een Bij!

Ieder jaar reikt het Nederlands Albert Schweitzer Fonds de Albert Schweitzer Prijs uit. Een prijs waarmee we kleinschalige gezondheidsprojecten in Afrika mogelijk maken. We vertellen je graag meer over het winnende project van 2019.

Het verhaal van Jonathan & Davida

Op zaterdag 13 april reikten we voor de negende keer de Albert Schweitzer Prijs uit tijdens de Afrikadag in het Tropeninstituut in Amsterdam. Jonathan Vas Nunes (31, tropenarts in opleiding) en Davida Oostlander (30, arts in opleiding) werden door de vakjury verkozen tot winnaars van de hoofdprijs. 

Zij ontvingen de startsubsidie van € 5.000 voor het verder uitvoeren van hun project 'Genees een Wond, Koop een Bij'. Dit initiatief richt zich op het opzetten van een biologische imkerij in het Masanga Hospital in Sierra Leone. Honing heeft belangrijke desinfecterende eigenschappen en kan goed gebruikt worden voor wondverzorging. Met de plaatselijke productie van honing zorgen Jonathan en Davida met hun collega´s voor een betere behandeling van patiënten en voor een beter leven voor lokale bewoners én voor de bij.

De jury meende in dit project een toonbeeld te zien van ontwikkelingssamenwerking 3.0: een initiatief dat innovatief is, gedragen wordt door de belanghebbenden zelf en aantoonbaar effectief voor het welzijn van mens én natuur en leefomgeving.

Alle uitslagen 2019

 • Hoofdprijs

  Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander : 'Genees een Wond, Koop een Bij'

 • Publieksprijs

  Hillman Batuo: 'Power of CPR'

 • 2x Aanmoedigingsprijs

  Pim Bongers: 'Masanga Dental Health project' 

  Marijke Kingma: 'Stimulate to Simulate'

Overzicht Albert Schweitzer Prijs winnaars

Winnaar 2022

Building bridges for broken bones
Joost Binnerts en Jovine Okoth

Winnaar 2021

Groei en bloei
Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi
Junior Nyirenda

Winnaar 2019

Genees een wond, koop een bij
Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Winnaar 2018

Een stapje naar de toekomst
Iris van Wanrooij & Milou van Ingen

Winnaar 2016/2017

Prevent Podoconiosis, wear Shoes!
Lianne Cremers, Jelle Visser, Emma Birnie

Maak jij het werk van Gezondheidspioniers mogelijk?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige projecten van gezondheidspioniers. Met een klein budget: het kost vaak nog geen twee euro om iemands gezondheid écht te verbeteren. Zo behalen we prachtige resultaten. Help je onze gezondheidspioniers?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor anderen die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.