raphael en sharlon

Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2021 Gezondheidspioniers Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda

Project: Groei en bloei

Ieder jaar reikt het Nederlands Albert Schweitzer Fonds de Albert Schweitzer Prijs uit. Een prijs waarmee we kleinschalige gezondheidsprojecten in Afrika mogelijk maken. We vertellen je graag meer over het winnende project van 2021.

Het verhaal van Sharlon en Raphael

Steeds meer jongeren in Malawi raken verslaafd aan cannabis, alcohol en harddrugs. Het is een groeiend probleem. Oorzaken zijn groepsdruk, verveling, stress, minderwaardigheidsgevoel, normaliseren van gebruik van verdovingsmiddelen door rolmodellen. Door het gebruik lopen jongeren een achterstand op. Ze stoppen met school en hebben vele conflicten met zowel familie als justitie.

Sharlon: 'We zijn momenteel bezig met het bouwen van een verslavingskliniek in Mzuzu, Malawi om de jongeren een gedegen behandeling aan te kunnen bieden. Een behandeling duurt 3 maanden. De eerste maand is gericht op afkicken en therapie krijgen. De laatste 2 maanden gaat de jongere terug naar school in de middag en krijgt therapie in de ochtend.

Een belangrijk doel van de behandeling is dat de jongere weer terugkeert naar de maatschappij. Dit doen wij onder andere door de jongere de mogelijkheid te bieden om weer naar school te gaan of werk te zoeken. Een ander belangrijk doel is leren zelfstandig te leven. Dit willen we integreren in de behandeling door een moestuin aan te leggen die de jongeren onderhouden en door kippen te houden die zij moeten verzorgen. Met sport en spel vergroten zij hun zelfvertrouwen en weerbaarheid'. 

Groei en bloei, project in Malawi om verslaving onder jongeren aan te pakken
'Een innovatieve aanpak die mental health op de kaart zet in Afrika'

Zaterdag 9 oktober reikten we de tiende editie van de Albert Schweitzer Prijs 2021 uit. Het project ‘Groei en Bloei’, een innovatieve aanpak voor rehabilitatie van verslaafde jongeren in Malawi van Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda, won de hoofdprijs. Een startsubsidie van € 5.000 voor het verder uitvoeren van hun project. 

Marcel Levi, voorzitter vakjury Albert Schweitzer Prijs 2021, over het unanieme oordeel van de jury:
'Om mental health op de kaart te gaan zetten in Afrika is dapper. Een supergoed project. Heel erg innovatief. Albert Schweitzer was een gezondheidspionier. Die deed iets wat anderen niet deden. Iets helemaal nieuws. En dat gaan deze jonge gezondheidspioniers ook doen. Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven’.

Sharlon Welleweerd, prijswinnaar hoofdprijs:
‘Raphael en ik zijn onwijs blij met het winnen van deze prachtige prijs. Wij hebben grote passie voor verslavingszorg voor jongeren in Malawi. En wanneer anderen hier ook in geloven en we de bevestiging krijgen dat we goed bezig zijn en dat het breed gedragen wordt, dan raakt mij dit. Het geeft ons weer nieuwe energie om ons in te blijven zetten voor verslaafde jongeren’.

Alle uitslagen 2021

  • Hoofdprijs

    'Groei en bloei' door Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda. Een innovatieve aanpak voor rehabilitatie van verslaafde jongeren in Malawi.

  • Publieksprijs

    ‘Goodscope’ van Dieuwertje Drexhage en Thom Weustink. Een betaalbare en herbruikbare videolaryngoscoop voor lage- en middeninkomenslanden. Een tool die gebruikt wordt om een beademingsslang in de luchtwegen van een patiënt te plaatsen.

  • Aanmoedigingsprijzen 2x 

    ‘Shirati Peanut' van Victoria van Salmuth en Nathan Beijneveld. Artsen, diëtisten en koks gaan deze gezamenlijk voedzame pindarepen produceren in het Shirati Hospital in Tanzania van lokale ingrediënten. Hiermee willen ze ondervoeding bij kinderen tegengaan.

  • Wash & Smile’ van Peter en Marianne van Munnen. Handen wassen en tandenpoetsen structureel op laten nemen in het lesprogramma op scholen in Oeganda en hiermee de hygiëne verbeteren en infectieziekten helpen voorkomen. 

Overzicht Albert Schweitzer Prijs winnaars

Winnaar 2022

Building bridges for broken bones
Joost Binnerts en Jovine Okoth

Winnaar 2021

Groei en bloei
Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi
Junior Nyirenda

Winnaar 2019

Genees een wond, koop een bij
Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Winnaar 2018

Een stapje naar de toekomst
Iris van Wanrooij & Milou van Ingen

Winnaar 2016/2017

Prevent Podoconiosis, wear Shoes!
Lianne Cremers, Jelle Visser, Emma Birnie

Maak jij het werk van Gezondheidspioniers mogelijk?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige projecten van gezondheidspioniers. Met een klein budget: het kost vaak nog geen twee euro om iemands gezondheid écht te verbeteren. Zo behalen we prachtige resultaten. Help je onze gezondheidspioniers?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor anderen die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.